Sanda Marin în imagini: istoria unei neînțelegeri

Data publicării:

Actualizat:

Cine a fost Sanda Marin

În spatele pseudonimului Sanda Marin se află Cecilia Maria „Lica” Zapan (n. 6 dec. 1900, Iași, m. 4 sept. 1961), fiica Matildei (n. 8 oct. 1869[?], m. 1949) și a lui Ion Simionescu (n. 10 iul 1873, m. 7 ian. 1944). A fost căsătorită cu Dr. Mihai Zapan (n. 30 oct. 1900, com. Grajduri-Valea Satului, m. 6 aug. 1977, București) și a avut un frate, ing. Mircea Simionescu. Soții Zapan nu au avut copii. [→ Note]

Nu este clar în ce măsură identitatea autoarei era cunoscută de contemporanii săi, însă indicii pot fi găsite încă din 1941:

Din „Cartea de bucate” de Sanda Marin Zapan, editată de „Cartea Românească” s-au tipărit 23.000 exemplare. A 5-a ediție este aproape epuizată, atât e de căutată cartea de bunele gospodine.

Universul, 20 iun. 1941 [AD]. Evidențierea cu litere aldine îmi aparține.

Leon Kalustian scria în 1976 despre Al. O. „Păstorel” Teodoreanu că a prefațat și acea «biblie» a bunelor gospodine care e cartea de bucate iscălită Sanda Marin, fiica profesorului Ion Simionescu. Mai reproduce și un catren datat 2 ianuarie 1936 pe care Teodoreanu îl adresează familiei lui Ion Simionescu, despre care Kalustian consideră că face aluzie la cartea de bucate a Sandei Marin:

„De nou an să aveți parte
De sănătate și noroc,
De vin bătrîn la poloboc
Și de meni-uri... după carte.”

L. Kalustian, De la Păstorel citire… (fragment din volumul Facsimile, II, ed. „Eminescu”), publicat în Ramuri, nr. 7/1976 [AD].

Edițiile moderne ale Cărții de bucate de la editura Humanitas (2005, 2009) includ, pentru prima oară[?], o biografie mai amănunțită și o primă fotografie a Ceciliei Maria Zapan. Mai tîrziu, în cadrul unui reportaj Digi24 din 2014, sunt prezentate mai multe fotografii cu autoarea:

Cadru din reportajul Sanda Marin, o doamnă cu bun gust (2014). Fotografie din colecția Ioana-Maria Isac.

În paralel cu aceste dezvăluiri (și, de multe ori, în ciuda acestora), o altă fotografie își consolida statutul de imagine arhetipică a Sandei Marin. Este în mod evident portretul unei alte persoane — dar al cui?

Cecilia_Simionescu_2.jpg, O imagine asociată în mod frecvent cu Sanda Marin [Wikipedia].

Cecilia_Simionescu_2.jpg, o istorie

Fișierul cu numele Cecilia_Simionescu_2.jpg șade pe pagina de Wikipedia a Sandei Marin încă din 2011. Nu este nici prima, nici singura, imagine inexactă de pe Wikipedia; la momentul scrierii acestui articol, imaginea principală a pictorului Jean Al. Steriadi îl înfățișează de fapt pe tatăl său, Alexandru Steriadi. Ce este remarcabil este felul în care a fost preluată, în toată splendoarea sa pixelată, în articole, pe coperta mai multor cărți și chiar în muzeu, de multe ori juxtapusă fotografiilor veritabile ale doamnei Zapan.

Cum s-a ajuns aici? Cecilia Maria Simionescu pe coperta Cărții de bucate semnate cu pseudonimul Sanda Marin, ne spune legenda imaginii. Niciuna dintre edițiile Cărții de bucate de la „Cartea Românească” sau de la Editura Tehnică nu include vreo fotografie a autoarei. Descrierea completă conține un detaliu-cheie: fotografie, decupată după o fotografie a persoanei de pe coperta Cărții de bucate pe care a publicat-o în 1936, și care apare pe situl bazarnet pe internet din anul 2006, alături de sursa http://www.bazarnet.ro/sandamarin/index.html.

Despre site-ul bazarnet.ro nu ne-au rămas multe informații, dar se pare că în perioada menționată vindea o versiune digitală a Cărții de bucate:

Captură de ecran de pe site-ul bazarnet.ro, circa 2007 [Internet Archive].

Imaginile nu au fost din păcate arhivate, însă „coperta” completă, în tonuri de sepia asortate site-ului părinte, a supraviețuit în mod independent:

Imagine de copertă a articolului Povestea celei mai mari bucătărese a românilor, Sanda Marin, autoarea celebrei colecții de rețete „Carte de Bucate“ [Adevărul].

Acest colaj, făcut ca ilustrație pentru site-ul bazarnet.ro, folosește fonturi și efecte vădit digitale. Cu toate acestea a fost confundat cu o copertă din 1936 și decupajul, care mai păstrează un vîrf din litera S, a ajuns pe Wikipedia și de acolo, în conștiința națională.

A cui este fotografia?

Dacă e clar că fotografia nu o surprinde pe Cecilia Maria Zapan, nu am reușit să găsesc, pînă zilele trecute, proveniența ei. Într-o noapte în care nu reușeam să adorm am încercat, pentru a nuștiucîta oară, căutarea după imagine pe TinEye. Spre surprinderea mea, de data asta am găsit o pistă:

A woman is seen wearing an apron while standing in a kitchen in this undated photograph. US Gov. archival photo., imagine în cadrul Dolores Monet, History of Clothing: Aprons - Practical and Decorative Fashion Classics [Bellatory].

Neavînd resursele de căutare pentru o imagine în așa-zisa US Gov. archive, am repetat căutarea pe TinEye cu imaginea nou-găsită, lucru care m-a trimis la un fișier cu numele Uniform(Cooks)WWII.JPG pe site-ul awm.lee.army.mil al Muzeului Femeilor din Armata Statelor Unite din Fort Lee, Virginia. Pagina este defunctă, însă prin intermediul Internet Archive putem accesa o versiune circa 2002 care cuprinde imaginea alături de o descriere:

Cooks and Bakers. Cooks and bakers basic dress and apron was approved between May 16 and the opening of the WAAC Training Center, July 10, 1942 [Internet Archive].

Asta ne oferă o proveniență plauzibilă pentru fotografie și confirmă ipoteza că aceasta nu o înfățișează pe Sanda Marin. QED.

Un ochi perspicace va remarca că masa din fotografia originală este mai goală decît cea din imaginea noastră. La o privire mai îndeaproape, devine aparent că silueta bucătăresei a fost decupată și lipită peste fotografia unei mese îmbelșugate.

De unde e preluată această masă va rămâne, deocamdată, un mister…

Note și referințe

Datele biografice ale Ceciliei Maria Zapan le-am adunat din anunțurile apărute în Universul din 10 ian. 1944 [AD], România Liberă din 18 mar. 1972 [AD] și din opisele Arhivelor Naționale Iași [IS-F-00075-o-n-I-S-1900-1433], coroborate cu detaliile furnizate de doamnele Ioana-Maria Isac și Irina Patrulis în ediția Humanitas a Cărții de bucate.

O serie suplimentară de coordonate biografice ale părinților autoarei sunt preluate din Artur Gorovei, Însemnări despre familie în Archiva Moldaviae, VII/2015 [CEEOL] și din Delia-Ramona Popescu, Dimitrie-Ovidiu Boldur, 135 de ani de la nașterea academicianului Ion Th. Simionescu în Carpica XXXVII/2008 [CEEOL]. Revista Natura dedică numărul din ianuarie 1945 [BCU Cluj] memoriei profesorului Ion Simionescu.

Am actualizat pagina în ian. 2023 cu coordonatele biografice ale dr. Mihai Zapan, conform România Liberă, 13 aug. 1977 [AD] și 4 aug. 1978 [AD], identificate pe baza unui articol de Marius Rotar. Data și locul nașterii, mai exact 30 oct. 1900, com. Grajduri-Valea Satului, raionul Vaslui, regiunea Iași, comunicate de Biblioteca Universității Petrol–Gaze din Ploiești.

Despre Cecilia Maria Zapan, Ioana-Maria Isac mai adaugă: Nu a avut copii și de aceea a nutrit pentru noi, nepoți de după frate, o afecțiune părintească, fiind gata oricând să ne facă pe plac, deși punea o limită la ștrengării.

Ultima actualizare: