Culinaria: 1947—1989

Index · Secolele XVII—XVIII · Secolul XIX · 1901—1947 · 1947—1989 · 1989—prezent · Referință · Altele

Romanian Cook Book

Anisoara Stan, The Romanian Cook Book. More than 450 recipes of new and delectable dishes from the land famous for its culinary art. For gourmets and all who love exquisite cooking., Citadel Press, New York, [1951?].

Vezi Etsy.

Alte ediții

Anisoara Stan, John Teppich (ilustrații), The Romanian Cook Book. More than 450 recipes of gourmet dishes from the land famous for its culinary art., Castle, New York, [an lipsă]. ISBN 089009604X.

Împrumută de la Internet Archive.

Note bio-bibliografice

De pe coperta IV a cărții de bucate din 1951:

Every Romanian girl, rich or poor, must serve her apprenticeship in the kitchen with mother or grandmother. Anisoara Stan, a native Romanian from Cluj, province of Transylvania, began studying the art of Romanian cooking as a very young girl. Later, while traveling throughout the length and breath of Romania, she learned all the native cooking secrets which had never been written down. When she came to the United States in 1922, she won the acclaim of many prominent Americans for her exquisite dishes. She was urged to put her unusual recipes into a book so that all lovers of good food could enjoy the mouth-watering wonders of Romanian cooking. This book is the product of a lifetime of devotion to a great culinary art.

Madame Stan is also a nationally renowned folklorist and folk artist. She is the creator of a plan for the establishment of an ethnographic museum to house the art and culture of the nearly 40 million people of foreign backgrounds in this country. Madame Stan is the author of They Crossed Mountains and Oceans in which she describes the folkways of Romania.

Sfaturi pentru gospodine

Mădălina Brebu, Sfaturi pentru gospodine, ediția a II-a, Editat de Consiliul Național al Femeilor din R.P.R., 1958.

Salate

Iraida Logan, Salate, Editura Tehnică, București, 1962.

Rețetar pentru produse de cofetărie și patiserie

Lazăr Benone, Constantin Gheorghiu, Ioan Mihai, Constantin Popa, Rețetar pentru produse de cofetărie și patiserie, Editura Tehnică, București, 1963.

Minuturi alimentare și alte rețete culinare

Lucreția Oprean, Minuturi alimentare și alte rețete culinare, Editura Tehnică, București, 1970.

Gastronomice

Al. O. Teodoreanu, Gastronomice, Editura pentru turism, București, 1973.

Preparate culinare din bucătăria popoarelor

Lucreția Oprean, Preparate culinare din bucătăria popoarelor, Editura pentru turism, București, 1974.

Bucătăria sătencei

Lucreția Oprean, Bucătăria sătencei, Editura Tehnică, București, 1974.

Carte de bucate pentru tinerele gospodine

Silvia Jurcovan, Carte de bucate pentru tinerele gospodine, Editura Tehnică, București, 1975.

Bucătăria din Transilvania

Lucreția Oprean, Bucătăria din Transilvania, Editura Ceres, București, 1976.

Bucătăria turistului

Lucreția Oprean, Bucătăria turistului, Editura Sport-Turism, București, 1976.

De re culinaria

Al. O. Teodoreanu, De re culinaria, Editura Sport-Turism, București, 1977.

De-ale gurii din bătrîni

Octavian Stoica, De-ale gurii din bătrîni, Editura Sport-Turism, București, 1978.

Preparate lactate, făinoase și vegetale

Lucreția Oprean, Preparate lactate, făinoase și vegetale, Editura Tehnică, București, 1980.

Erdélyi Lakoma

Kövi Pál, Erdélyi Lakoma [Ospăț transilvan], Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1980.

Alte ediții

Kövi Pál, Erdélyi Lakoma, Corvina Kiadó, Budapest, 1980.

Paul Kovi, Kim Honig (ed.), Paul Kovi's Transylvanian Cuisine. History, gastronomy, legend, and lore from Middle Europe's most remarkable region. Over 300 recipes., Crown Publishers, New York, 1985. ISBN 9780517556986.

Album Literar Gastronomic

Octavian Stoica (ed.), Marius Vulpe (ed.), Album Literar Gastronomic, Editat de revista literară Viața Românească, București, 1982–1983.

Albumele din anul 1982, respectiv 1983.

Carte de bucate (Jurcovan)

Silvia Jurcovan, Carte de bucate, Editura Tehnică, București, 1983.

Alte ediții

Silvia Jurcovan, Carte de bucate, Ediția a 2-a, revăzută și completată, Editura Tehnică, București, 1987.

Ediții moderne

Silvia Jurcovan, Smaranda Vultur (prefață), Rareș Ionașcu (ilustrații), Carte de bucate, Editura Humanitas, București, 2012. ISBN 9789735034757. [Humanitas]

Ediția a 2-a, 2016. ISBN 9789735054212.