Culinaria: 1947—1989
Index · Secolele XVII—XVIII · Secolul XIX · 1901—1947 · 1947—1989 · 1989—prezent · Referință · Altele
Notă: Această bibliografie este în lucru, iar organizarea ei nu este finalizată. Pentru a cita Culinaria: o bibliografie a bucătăriei românești, folosiți URL-ul permanent https://llll.ro/culinaria/.
Romanian Cook Book
Anisoara Stan, The Romanian Cook Book. More than 450 recipes of new and delectable dishes from the land famous for its culinary art. For gourmets and all who love exquisite cooking., Citadel Press, New York, [1951?].
Vezi Etsy.
Alte ediții
Anisoara Stan, John Teppich (ilustrații), The Romanian Cook Book. More than 450 recipes of gourmet dishes from the land famous for its culinary art., Castle, New York, [an lipsă]. ISBN 089009604X.
Împrumută de la Internet Archive.
Note bio-bibliografice
De pe coperta IV a cărții de bucate din 1951:
Every Romanian girl, rich or poor, must serve her apprenticeship in the kitchen with mother or grandmother. Anisoara Stan, a native Romanian from Cluj, province of Transylvania, began studying the art of Romanian cooking as a very young girl. Later, while traveling throughout the length and breath of Romania, she learned all the native cooking secrets which had never been written down. When she came to the United States in 1922, she won the acclaim of many prominent Americans for her exquisite dishes. She was urged to put her unusual recipes into a book so that all lovers of good food could enjoy the mouth-watering wonders of Romanian cooking. This book is the product of a lifetime of devotion to a great culinary art.
Madame Stan is also a nationally renowned folklorist and folk artist. She is the creator of a plan for the establishment of an ethnographic museum to house the art and culture of the nearly 40 million people of foreign backgrounds in this country. Madame Stan is the author of They Crossed Mountains and Oceans in which she describes the folkways of Romania.
Kochbuch (Liess)
Martha Liess, Kochbuch, Technischer Verlag, Bukarest, 1957.
Responsabil de carte: Radovan Ilona
Tehnoredactor: Magherușan Valentin
Corector responsabil: Loghin LilyDat la cules 22.09.1957. Bun de tipar 20.11.1957. Pentru 7500 ex. hîrtie velină, pentru 5400 ex. hîrtie semivelină de 65 g/m², 61×86/16. Coli editoriale 21,33. Coli de tipar 26,25. Comanda SV 4028. A. 798. E. 13264. Indicele de clasificare pentru bibliotecile mari 641.5-3. Indicele de clasificare pentru bibliotecile mici 641.
Tiparul executat la Intreprinderea Poligrafică Sibiu, str. I. V. Stalin nr. 15 — R.P.R.
Alte ediții
Martha Liess, Kochbuch, Verlag für fremdsprachige Literatur, Bukarest, 1959.
Martha Liess, Kochbuch, Meridian-Verlag, Bukarest, 1961 [apoi 1962, 1963, ș.a.].
Ediții moderne
Martha Liess, Siebenbürgisches Kochbuch, Schiller Verlag, Bonn · Hermannstadt, 2007 [apoi 2009, 2011, 2015]. ISBN 9783941271074.
Sfaturi pentru gospodine
Sfaturi pentru gospodine, Editat de Comitetul Femeilor Democrate din R.P.R., Întreprinderea Poligrafică Nr. 3, București, 1957.
Alte ediții
Mădălina Brebu, Sfaturi pentru gospodine, ediția a II-a, Editat de Consiliul Național al Femeilor din R.P.R., 1958.
Salate
Iraida Logan, Salate, Editura Tehnică, București, 1962.
Rețetar pentru produse de cofetărie și patiserie
Lazăr Benone, Constantin Gheorghiu, Ioan Mihai, Constantin Popa, Rețetar pentru produse de cofetărie și patiserie, Editura Tehnică, București, 1963.
Minuturi alimentare și alte rețete culinare
Lucreția Oprean, Minuturi alimentare și alte rețete culinare, Editura Tehnică, București, 1970.
Gastronomice
Al. O. Teodoreanu, Gastronomice, Editura pentru turism, București, 1973.
Preparate culinare din bucătăria popoarelor
Lucreția Oprean, Preparate culinare din bucătăria popoarelor, Editura pentru turism, București, 1974.
Bucătăria sătencei
Lucreția Oprean, Bucătăria sătencei, Editura Tehnică, București, 1974.
Carte de bucate pentru tinerele gospodine
Silvia Jurcovan, Carte de bucate pentru tinerele gospodine, Editura Tehnică, București, 1975.
Bucătăria din Transilvania
Lucreția Oprean, Bucătăria din Transilvania, Editura Ceres, București, 1976.
Bucătăria turistului
Lucreția Oprean, Bucătăria turistului, Editura Sport-Turism, București, 1976.
De re culinaria
Al. O. Teodoreanu, De re culinaria, Editura Sport-Turism, București, 1977.
De-ale gurii din bătrîni
Octavian Stoica, De-ale gurii din bătrîni, Editura Sport-Turism, București, 1978.
Preparate lactate, făinoase și vegetale
Lucreția Oprean, Preparate lactate, făinoase și vegetale, Editura Tehnică, București, 1980.
Erdélyi Lakoma
Kövi Pál, Erdélyi Lakoma [Ospăț transilvan], Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1980.
Alte ediții
Kövi Pál, Erdélyi Lakoma, Corvina Kiadó, Budapest, 1980.
Paul Kovi, Kim Honig (ed.), Paul Kovi's Transylvanian Cuisine. History, gastronomy, legend, and lore from Middle Europe's most remarkable region. Over 300 recipes., Crown Publishers, New York, 1985. ISBN 9780517556986.
Album Literar Gastronomic
Octavian Stoica (ed.), Marius Vulpe (ed.), Album Literar Gastronomic, Editat de revista literară Viața Românească, București, 1982–1983.
Carte de bucate (Jurcovan)
Silvia Jurcovan, Carte de bucate, Editura Tehnică, București, 1983.
Alte ediții
Silvia Jurcovan, Carte de bucate, Ediția a 2-a, revăzută și completată, Editura Tehnică, București, 1987.
Ediții moderne
Silvia Jurcovan, Smaranda Vultur (prefață), Rareș Ionașcu (ilustrații), Carte de bucate, Editura Humanitas, București, 2012. ISBN 9789735034757. [Humanitas]
Ediția a 2-a, 2016. ISBN 9789735054212.
Kochbuch (Kuchar)
Brigitte Ina Kuchar, Kochbuch, Editura Tehnică, București, 1983.
Ediții moderne
Brigitte Ina Kuchar, Siebenbürgische Küche, Schiller Verlag, Hermannstadt · Bonn, 2011.