Culinaria: o bibliografie a bucătăriei românești

Sari la Secolul XVII · Secolul XVIII · Secolul XIX · Secolul XX · Referință · Altele

Secolul XVII

Szakáts mesterségnek könyvetskéje

Szakáts mesterségnek könyvetskéje [Cărticica meșteșugului de bucătar]

Detalii pe Wikipedia (HU)

Descarcă: BCU Cluj (ed. 1771).

Ediții moderne

József Lukács (Traducere, studiu introductiv, note explicative), Cărticica meseriei de bucătar. Cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695, Editura GastroArt, București, 2019.

Secolul XVIII

Carte întrucare să scriu mâncările de pèște i raci, stridii, melci, legumi, erburi și alte mâncări de sec și de dulce dupre orânduiala lor.

Țara Românească, sec. XVIII.

Răsfoiește pe Medievalia, citește pe llll.

Ediții moderne

Ioana Constantinescu, Matei Cazacu, O lume într-o carte de bucate: manuscris din epoca brâncovenească, Editura Fundației Culturale Române, București, 1997.

Secolul XIX

200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești

[Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi], 1841.

A tria ediție, Tipografia Institutuluĭ Albineĭ, Iașiĭ, 1846.

Răsfoiește pe Wikimedia, Citește pe llll.

Răsfoiește pe site-ul BCU Iași a treia ediție.

Ediții moderne

Editura Dacia, Cluj, 1973. Editura GastroArt.

Rețete cercate în număr de 500

…din bucătăria cea mare a lui Robert, întâiul bucătar a Curții Franției, potrivit pentru toate stările, Post. Manolaki Drăghici, Tipografia Institutul Albinei, Iașii, 1846.

Tradusă după La Grande Cuisine simplifiée, art de la cuisine nouvelle, mise a la portée de toutes les fortunes.

Ediții moderne

Rețete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert, Editura Opera Magna, 2005.

Maria Maurer

Ediții moderne

Bucătăria română

Christ Ionnin, Bucătăria română. Carte coprind̦ĕtóre de maĭ multe rețete de bucate și bufet., Bucurescĭ, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.

Ediții moderne

Christ Ionnin, Bucătăria română, Editura GastroArt, București.

Buna menageră, carte de bucate practică

Ediții

Ecaterina Steriad (Colonel), Edițiunea a II-a, Editura Librăriei Socecu & Co., Bucuresci, 1874.

Ecaterina Colonel Steriad, Edițiune nouă, Editura Librăriei Leon Alcalay, București, 1907.

Bucătărésa națională

J.C. Hințescu, Brașov, 1874. [WorldCat]

Reclamă pentru cartea „Bucătărésa națională” pe ultima pagină a cărții „Proverbele Românilorŭ” (Sibiu, 1877) de același autor.

Ediții moderne

Editura Gastroart, 2019.

Die Siebenbürgische Küche

Die Siebenbürgische Küche [Bucătăria transilvăneană], Elise Fröhlich.

Sechste Auflage [ed. VI], 1910. [Copertă: Europeana]

Ediții moderne

Ruxandra Stănescu (trad.), Bucătăria transilvăneană, Editura Armanis, Sibiu, 2020. Traducere după Fünfte Auflage [ed. V], 1897.

Bucătăria modernă

Regina bucătăriei

X. X., Regina bucătăriei sau Bucătăria universală pentru sănătoși și bolnavi, Editura Tipografiei „Universul”, București, 1900.

Alte ediții

Ediție nouă revăzută și adăugită, Editura Societății Anonime „Universul”, București, 1926.

Secolul XX

Buna menajeră sau carte de bucate

(Conform BRM)

Buna menajeră sau Carte de bucate. Cea mai practică și mai bogată dintre tóte cărțile de bucate scrise până astăzi în limba română. 182 ilustrațiuni în text, 1111 rețete pentru diferite: supe, ciorbe, aspicuri, mîncări, fripturi, galantine, budinci, prăjituri, creme, gelatine, înghețate, compoturi, dulcețuri, conserve etc., lucrată de Ecaterina Dr. S. Comșa, Absolventă a Institutului „Damen–Stift” din Viena, Tip. și Leg. de cărți N. I. Macavei, Craiova, 1902.

Ediția II-a, Atelierele Grafice SOCEC & Co., Societate Anonimă, București, [1913].

Ediția IV-a, 1925. Ediția V-a, 1927. Ediția VI-a, 1929. Ediția VII-a, 1932. Ediția IX-a, [an necunoscut].

# Industria casnică la români

Tudor Pamfile, Industria casnică la români. Trecutul și starea ei de astăzi. Contribuțiuni de artă și tehnică populară., Tipografia Cooperativa, București, 1910.

Elena M. Demetrescu — Economia casnică

Ediții

Ediția I-a, Inst. de Arte Grafice Carol Göbl, București, 1912.

Ediția II, Atelierele Grafice SOCEC & Co., Societate anonimă, București, 1913.

Carte de bucătărie vegetariană

Ediții

Eduard Baltzer, Toma Simionescu (trad.), Carte de bucătărie vegetariană, a 3-a ediție în română, Editura lui Toma Simionescu, Noua Tip. Profesională, București, 1912.

Eduard Baltzer, Toma Simionescu (trad.), Bucătăria vegetariană, a 5-a ediție în română, Tipografiile Române Unite, București, după 1925.

Arta și știința în bucătărie

Dr. Aurelia Sachelarie, Henrieta Sachelarie, Arta și știința în bucătărie, Institutul de Arte Grafice „Luceafărul”, București, 1921.

Cea mai nouă carte de bucate

A. Stânceanu, Cea mai nouă carte de bucate, „Cultura Românească”, S.A.R. Institut de Editură, Arte Grafice și Confecțiuni de Hârtie, București, an necunoscut.

Prin cămin spre civilizație

Maria Colonel Dobrescu, Prin cămin spre civilizație, Imprimeria Fundației Culturale „Principele Carol”, București, 1924.

Bucătăria vegetariană

Bucătăria vegetariană. Prima carte, apărută până azi, în limba română. Lucrată și compusă de D-na Ecaterina Dr. S. Comșa, Absolventa institutului „Damen–Stift” din Viena, cu concursul fiicelor sale: D–na Marioara T. Guilmain și D–na Angela Rusescu, Ediția I-a, Editura Librăriei SOCEC & Co. Societate Anonimă, București, 1928.

Călăuza bucătăriei franceze

Em. Guichard, C. Waygart, Călăuza bucătăriei franceze, Tipografia „Cultura Poporului”, București, 1928.

Taina vieții lungi, bucătăria fără foc

Lazăr Popoviciu, Taina vieții lungi, bucătăria fără foc, Tiparul Tipografiei Diecezane, Arad, cca. 1929-1931.

Ediții

Dictatura gastronomică

Constantin Bacalbașa (prefață), Dictatura gastronomică, 1501 feluri de mâncări, Tipografia ziarului „Universul”, București, 1935.

Ediții moderne

Constantin Bacalbașa, Dan-Silviu Boerescu (prefață și note), Dictatura gastronomică, 1501 de feluri de mâncări din 1935, Lifestyle Classic, Editura Trei, București, 2009.

Constantin Bacalbașa, Rețete interbelice, Editura GastroArt, București.

Bucătăria practică

Ing. Alex. N. Pascu, Bucătăria practică, Depozitul: Ing. Alex. N. Pascu, București, 1936.

Maria General Dobrescu, Bucătăria modernă, Editura Librăriei SOCEC & Co., S.A., București.

Maria General Dobrescu, Dulciuri, Editura Librăriei SOCEC & Co., S. A., București, 1936.

Bucătăria gospodinei române

Elena Constantinescu, Bucătăria gospodinei române.

Institut de arte grafice A. Grozea, București, 1936. Tip. „Tirajul”, București, 1937.

Les bons plats Roumains

Lena Constante (ilustrații), Les bons plats Roumains, Imprimerie „Luceafărul” S.A., Bucarest, 1937.

Versiunea în limba engleză apare în 1939:

Lena Constante (ilustrații), Savoury Rumanian dishes and choice wines, „Luceafărul” Company, Bucharest, 1939.

B. Madeleine

B. Madeleine, Ce mâncăm azi?, Editura „Naționala-Ciornei” S.A., București, 1937 sau mai devreme.

B. Madeleine, Bucătăria într'o oră, Atelierele Grafice Socec & Co. S.A., București, 1937.

Madeleine Brebu, Bucătăria în timp de război. Arta de a găti substanțial, gustos, variat, economic, cu mijloace reduse, Editura „Cuget Românesc”, Str. Decebal 9

Carte de bucate (M. Sevastos)

M. Sevastos, Carte de bucate, Editura „Cugetarea”, București, 1939.

Elisabeta Ciortan, Xenia Nicolau, Bucătăria rațională, rețete de mâncări, Volumul IV, Ediția a II-a, Tipografia „Universul”, București, 1943.

Iraida Logan, Salate, Editura Tehnică, București, 1962.

Lazăr Benone, Constantin Gheorghiu, Ioan Mihai, Constantin Popa, Rețetar pentru produse de cofetărie și patiserie, Editura Tehnică, București, 1963.

Al. O. Teodoreanu, Gastronomice, Editura pentru turism, București, 1973.

Al. O. Teodoreanu, De re culinaria, Editura Sport-Turism, București, 1977.

Octavian Stoica, De-ale gurii din bătrîni, Editura Sport-Turism, București, 1978.

Album Literar Gastronomic

Octavian Stoica (ed.), Marius Vulpe (ed.), Album Literar Gastronomic, Editat de revista literară Viața Românească, București, 1982–1983.

Albumele din anul 1982, respectiv 1983.

Manualul practic de cofetărie

Emil Frédéric, Manual practic de cofetărie pentru cofetari și particulari, Editura Librăriei și Tipografiei H. Steinberg, str. Lipscani no. 94, București, 1920.

Reclamă pe ultima pagină a cărții de bucate a Gabriellei Tăzlăuanu. Nu este clar dacă reclama se referă la aceeași ediție a cărții lui Frédéric, sau la alta apărută la Editura „Cultura Românească”.

Carte de bucate (Gabrielle Tăzlăuanu)

Gabrielle Tăzlăuanu, Carte de bucate foarte necesară unei bune gospodine, Editura „Cultura Românească” S.A.R., București, [an necunoscut].

Vezi și: Galeria Sigma

Cum putem trăi sănătos și ieftin?

V. Florescu, Cum putem trăi sănătos și ieftin?

Carte de bucate (Sanda Marin)

Sanda Marin, Al. O. Teodoreanu (prefață), Carte de bucate, Ediția a II-a revăzută și adăugată, Editura „Cartea Românească”, București, 1936.

Sanda Marin, Al. O. Teodoreanu (prefață), Carte de bucate, Ediția a III-a revăzută și adăugată (Mâncări pentru diabetici), Editura „Cartea Românească”, București, 1937.

Sanda Marin, Mircea Petrescu (introducere), Carte de bucate, Editura Tehnică, București, 1954.

Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Humanitas, București, 2009.

Carte de bucate (A. Petrini)

Ediții

A. Petrini, Carte de bucate, Ediția a III-a, Editura IG Hertz, București.

A. Petrini, Carte de bucate, Ediția a IV-a, Editura IG Hertz, București.

Cea mai perfectă carte de bucate (Zoe Chirițescu)

Zoe Chirițescu, Cea mai perfectă carte de bucate, Editura Țiculescu, București.

Lucreția Opreanu

Lucreția Dr. Opreanu, Bucătărie românească, Tip. „Ardealul”, Cluj, 1935.

Lucreția Dr. Opreanu, Bufet rece și cofetărie, Editura autoarei, Tipografia „Nouă”, Cluj, 1936.

Lucreția Opreanu, Lucreția Opreanu, Bucătărie românească, Ediția a III-a, Cluj, 1938.

Lucreția Opreanu, Lucreția Opreanu, Bucătărie românească, Ediția a IV-a, Sibiu, 1942.

Lucreția Opreanu, Bufet rece, Ediția a II-a, Timișoara, 1943.

Lucreția Opreanu, Pregătirea conservelor, Timișoara, 1943.

Lucreția Opreanu, Mica bucătărie a sătencei, Timișoara, 1943.

Lucreția Opreanu, Bucătărie românească, Ediția a V-a, Timișoara, 1944.

Lucreția Oprean, Minuturi alimentare și alte rețete culinare, Editura Tehnică, București, 1970.

Lucreția Oprean, Bucătărie românească, Editura Tehnică, București, 1972.

Lucreția Oprean, Preparate culinare din bucătăria popoarelor, Editura pentru turism, București, 1974.

Lucreția Oprean, Bucătăria sătencei, Editura Tehnică, București, 1974.

Lucreția Oprean, Bucătăria din Transilvania, Editura Ceres, București, 1976.

Lucreția Oprean, Bucătăria turistului, Editura Sport-Turism, București, 1976.

Lucreția Oprean, Preparate lactate, făinoase și vegetale, Editura Tehnică, București, 1980.

Bucate, vinuri și obiceiuri românești

Radu–Anton Roman, Bucate, vinuri și obiceiuri românești, Editura Paideia, 1998.

Ediția „nouă, îndelung revăzută și mult adăugită” din 2001.

Carte de Bucate Românești / Romanian Cookery Book

Georgeta Roșu, Horia Bernea (ilustrații), Carte de Bucate Românești / Romanian Cookery Book, Editura Fundației Culturale Române, București, 2000.

Apare din nou la editura RAO în 2003.

Referință

The Food and Cooking of Eastern Europe

Lesley Chamberlain, The Food and Cooking of Eastern Europe, Penguin, 1989.

Trei secole de gastronomie românească

Daniela Ulieriu, Doina Popescu, Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu și schembea la volovan și galantină., Editura Paralela 45, Pitești, 2018. ISBN 978-973-47-2744-5.

Vezi pe: Editura Paralela 45

Plăcerile păcătoase

Aurora Nicolau, Plăcerile păcătoase ale gastronomiei, Editura Integral.

Ospăț din cuvinte

Noemi Bomher, Ospăț din cuvinte. Imaginarul hranei în cărțile de bucate, Editura Alfa, Iași, 2005.

Mesele de odinioară

Ana Iorga, Filip–Lucian Iorga, Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, Editura Corint, București.

Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești

Dan–Silviu Boerescu, Cătălin Păduraru, Florica Bud, Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești, Editura Lifestyle, București.

Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești

Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești, Ediție facsimil, Editura GastroArt, București. Cuprinde fragmente din:

Altele

Apicius – De re coqvinaria

O carte din Secolul I. Vezi detalii pe Wikipedia, citește versiunea bilingvă latină-engleză pe Project Gutenberg. Ediția bilingvă latină/română:

Apicius, Theodor Georgescu (trad.), De re coqvinaria · Arta culinară sau bucătăria în Roma antică, Editura Albatros, București, 2003.

Fiziologia gustului

Brillat–Savarin, Fiziologia gustului, Editura Meridiane, București.

Culinaria

Кулинария [Culinaria], Moscova, 1955.

Cartea despre mâncăruri sănătoase și gustoase

Книга о вкусной и здоровой пище [Cartea despre mâncăruri sănătoase și gustoase], Moscova, 1954.

Detalii pe Wikipedia (EN). Ascultă episodul 99% Invisible despre această carte.

Olga and Pavel Syutkin, CCCP Cook Book, FUEL Publishing, Londra, 2015. ISBN 978-0-9931911-1-4.