Culinaria: Referință
Index · Secolele XVII—XVIII · Secolul XIX · 1901—1947 · 1947—1989 · 1989—prezent · Referință · Altele
The Food and Cooking of Eastern Europe
Lesley Chamberlain, The Food and Cooking of Eastern Europe, Penguin, 1989. ISBN 9780140468137.
Trei secole de gastronomie românească
Daniela Ulieriu, Doina Popescu, Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu și schembea la volovan și galantină., Editura Paralela 45, Pitești, 2018. ISBN 9789734727445.
Vezi pe: Editura Paralela 45
Plăcerile păcătoase
Aurora Nicolau, Plăcerile păcătoase ale gastronomiei, Editura Integral.
Ospăț din cuvinte
Noemi Bomher, Ospăț din cuvinte. Imaginarul hranei în cărțile de bucate, Editura Alfa, Iași, 2005. ISBN 973827883x.
Stufat ori estouffade
Vlad Macri, Silviu-Georgel Turculeț (ilustrații), Stufat ori estouffade sau, Există bucătărie românească?, Editura Humanitas, București, 2008. ISBN 9789735019099. [Humanitas]
[Imagine copertă: libhumanitas.ro]
Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești
Dan–Silviu Boerescu (coord.), Cătălin Păduraru, Florica Bud, Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești, Editura Lifestyle, București, 2010. ISBN 9786069242407. [Conține bibliografie.]
Mesele de odinioară
Ana Iorga, Filip–Lucian Iorga, Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, Editura Corint, București, 2015. ISBN 9786068723617. [Corint]
Patimă și desfătare
Constanța Vintilă–Ghițulescu, Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească 1750–1860., Editura Humanitas, București, 2015. ISBN 9789735049553. [Humanitas]
Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești
Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești, Ediție facsimil, Editura GastroArt, București, 2019.
Cuprinde fragmente din:
- N. Manolescu, Igiena țeranului, locuința, iluminatul și încălzitul ei, îmbrăcămintea, încălțămintea. Alimentația țeranului în deosebitele epoce ale anului și în deosebitele regiuni ale țării;
- Tudor Pamfile, Industria casnică la români. Trecutul și starea ei de astăzi. Contribuțiuni de artă și tehnică populară;
- Ioan Claudian, Alimentația poporului român în cadrul antropogeografiei și istoriei economice.
Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene.
Gudrun-Liane Ittu, Constantin Ittu, Ioan Bondrea, Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene., Editura ULB, Sibiu, 2018.
Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român.
Academia Română, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brâncuși”, Ion Ghinoiu (coord.) — Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român. Volumul I: Oltenia, Editura Etnologică, București, 2018. ISBN 9786068830599.
Limba cărților de bucate românești
Mariana Neț (coord.), Limba cărților de bucate românești, Editura Academiei Române, București, 2019.
Mese și meniuri regale
Ștefania Dinu, Sorin Liviu Damean (prefață), Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust, Editura Corint, București, 2019. ISBN 9786067936032. [Corint]
Alte titluri
Ars Culinaria. Gastronomia istorică între știință şi reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală (coord. Beatrice Ciută, Cătălin Anghel), Cluj-Napoca, Editura Mega, 2017