Culinaria: Referință

Index · Secolele XVII—XVIII · Secolul XIX · 1901—1947 · 1947—1989 · 1989—prezent · Referință · Altele

The Food and Cooking of Eastern Europe

Lesley Chamberlain, The Food and Cooking of Eastern Europe, Penguin, 1989. ISBN 9780140468137.

Trei secole de gastronomie românească

Daniela Ulieriu, Doina Popescu, Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu și schembea la volovan și galantină., Editura Paralela 45, Pitești, 2018. ISBN 9789734727445.

Vezi pe: Editura Paralela 45

Plăcerile păcătoase

Aurora Nicolau, Plăcerile păcătoase ale gastronomiei, Editura Integral.

Ospăț din cuvinte

Noemi Bomher, Ospăț din cuvinte. Imaginarul hranei în cărțile de bucate, Editura Alfa, Iași, 2005. ISBN 973827883x.

Stufat ori estouffade

Vlad Macri, Silviu-Georgel Turculeț (ilustrații), Stufat ori estouffade sau, Există bucătărie românească?, Editura Humanitas, București, 2008. ISBN 9789735019099. [Humanitas]

[Imagine copertă: libhumanitas.ro]

Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești

Dan–Silviu Boerescu (coord.), Cătălin Păduraru, Florica Bud, Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești, Editura Lifestyle, București, 2010. ISBN 9786069242407. [Conține bibliografie.]

Mesele de odinioară

Ana Iorga, Filip–Lucian Iorga, Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, Editura Corint, București, 2015. ISBN 9786068723617. [Corint]

Patimă și desfătare

Constanța Vintilă–Ghițulescu, Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească 1750–1860., Editura Humanitas, București, 2015. ISBN 9789735049553. [Humanitas]

Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești

Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești, Ediție facsimil, Editura GastroArt, București, 2019.

Cuprinde fragmente din:

Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene.

Gudrun-Liane Ittu, Constantin Ittu, Ioan Bondrea, Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene., Editura ULB, Sibiu, 2018.

Descarcă PDF

Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român.

Alimentația, vol. I: Oltenia

Academia Română, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brâncuși”, Ion Ghinoiu (coord.) — Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român. Volumul I: Oltenia, Editura Etnologică, București, 2018. ISBN 9786068830599.

Limba cărților de bucate românești

Mariana Neț (coord.), Limba cărților de bucate românești, Editura Academiei Române, București, 2019.

Mese și meniuri regale

Ștefania Dinu, Sorin Liviu Damean (prefață), Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust, Editura Corint, București, 2019. ISBN 9786067936032. [Corint]

Alte titluri

Ars Culinaria. Gastronomia istorică între știință şi reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală (coord. Beatrice Ciută, Cătălin Anghel), Cluj-Napoca, Editura Mega, 2017