Culinaria: Referință
Introducere · Secolele XVII—XVIII · Secolul XIX · 1901—1947 · 1947—1989 · 1989—prezent · Referință · Altele
Notă: Această bibliografie este în lucru, iar organizarea ei nu este finalizată. Pentru a cita Culinaria: o bibliografie a bucătăriei românești, folosiți URL-ul permanent https://llll.ro/culinaria/.
Din istoria comerțului la români
Dumitru Z. Furnică, Din istoria comerțului la români mai ales băcănia. Publicațiune de documente inedite 1593–1855, Atelierele Grafice Socec & Co., Societate Anonimă, București, 1908.
Răsfoiește la BCU Iași.
Historique véritable des deux Maisons de Confiserie Capsa a Bucarest
[Marie Obéline Capșa], Historique véritable des deux Maisons de Confiserie Capsa a Bucarest, [1909].
Citește pe llll.
Date bio-bibliografice
Exemplarul fizic conține două pasaje olografe, unul dintre ele datat februarie 1909.
Grigore Capșa, m. 24 dec. 1902 / 6 ian. 1903 la 61 de ani.
Copiii Mariei Obéline și ai lui Grigore Capșa [AD]: Sofia N. [Nicolae] Zanne (n. 1873, m. 31 iul. 1941), Anna Capșa-de Montlebert (n. 27 sept. 1872, m. 29 sept. 19531), Margareta C. [Constantin] Hagi-Tudorache (m. 11 feb. 1947 [AD]), Anton Capșa (n. 1878 – m. 18992 [Galeria Portretelor]).
1 Conform unui arbore genealogic îngrijit de Bénédicte Durand-Jayet [Geneanet], unde găsim și grafia Vauthier. 2 Anul morții în contradicție cu Gazeta Transilvaniei (Unicul seu fiu a murit anul trecut
).
Plantele cunoscute de poporul român
Plantele cunoscute de poporul român, ediția a II-a, Editura Casei Școalelor, București, 1929.
Descarcă de la Europeana.
The Food and Cooking of Eastern Europe
Lesley Chamberlain, The Food and Cooking of Eastern Europe, Penguin, 1989. ISBN 9780140468137.
# The Story of Romanian Gastronomy
Matei Cazacu, Laura Beldiman (trad.), The Story of Romanian Gastronomy, Romanian Cultural Foundation Publishing House, Bucharest, 1999. ISBN 9735772043.
Trei secole de gastronomie românească
Daniela Ulieriu, Doina Popescu, Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu și schembea la volovan și galantină., Editura Paralela 45, Pitești, 2018. ISBN 9789734727445.
Vezi pe: Editura Paralela 45
Plăcerile păcătoase
Aurora Nicolau, Plăcerile păcătoase ale gastronomiei, Editura Integral.
Ospăț din cuvinte
Noemi Bomher, Ospăț din cuvinte. Imaginarul hranei în cărțile de bucate, Editura Alfa, Iași, 2005. ISBN 973827883x.
Stufat ori estouffade
Vlad Macri, Silviu-Georgel Turculeț (ilustrații), Stufat ori estouffade sau, Există bucătărie românească?, Editura Humanitas, București, 2008. ISBN 9789735019099. [Humanitas]
[Imagine copertă: libhumanitas.ro]
Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești
Dan–Silviu Boerescu (coord.), Cătălin Păduraru, Florica Bud, Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești, Editura Lifestyle, București, 2010. ISBN 9786069242407. [Conține bibliografie.]
77 istorii și rețete din Epoca de Aur
Veronica Bectaș, Simona Lazăr (prefață), 77 istorii și rețete din Epoca de Aur, Editura Cartex, București, 2010.
Mesele de odinioară
Ana Iorga, Filip–Lucian Iorga, Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, Editura Corint, București, 2015. ISBN 9786068723617. [Corint]
Patimă și desfătare
Constanța Vintilă–Ghițulescu, Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească 1750–1860., Editura Humanitas, București, 2015. ISBN 9789735049553. [Humanitas]
Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești
Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești, Ediție facsimil, Editura GastroArt, București, 2019.
Cuprinde fragmente din:
- N. Manolescu, Igiena țeranului, locuința, iluminatul și încălzitul ei, îmbrăcămintea, încălțămintea. Alimentația țeranului în deosebitele epoce ale anului și în deosebitele regiuni ale țării;
- Tudor Pamfile, Industria casnică la români. Trecutul și starea ei de astăzi. Contribuțiuni de artă și tehnică populară;
- Ioan Claudian, Alimentația poporului român în cadrul antropogeografiei și istoriei economice.
Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene.
Gudrun-Liane Ittu, Constantin Ittu, Ioan Bondrea, Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene., Editura ULB, Sibiu, 2018.
Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român.
Academia Română, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brâncuși”, Ion Ghinoiu (coord.) — Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român. Volumul I: Oltenia, Editura Etnologică, București, 2018. ISBN 9786068830599.
Jewish Cuisine in Hungary
András Koerner, Barbara Kirshenblatt-Gimblett (prefață), Jewish Cuisine in Hungary. A Cultural History with 83 Authentic Recipes, Corvina / CEU Press, 2019. ISBN 9789633862735 [CEU Press]. Publicată inițial în limba maghiară de Corvina, Budapesta, 2017 cu titlul A magyar zsidó konyha.
Limba cărților de bucate românești
Mariana Neț (coord.), Limba cărților de bucate românești, Editura Academiei Române, București, 2019.
Mese și meniuri regale
Ștefania Dinu, Sorin Liviu Damean (prefață), Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust, Editura Corint, București, 2019. ISBN 9786067936032. [Corint]
The Making of Mămăligă
Alex Drace-Francis, The Making of Mămăligă. Transimperial Recipes for a Romanian National Dish, Central European University Press, Budapesta · Viena · New York, 2022. ISBN 9789633865835 (copertă dură), 9789633866245 (broșată). [Conține bibliografie.] [CEU Press]
Alte ediții
Alex Drace-Francis, Anca Bărbulescu (trad.), Istoria mămăligii. Povestea globală a unui preparat național, Editura Humanitas, București, 2023. ISBN 9789735079000. [Conține bibliografie.] [Humanitas]
Dulce Românie
Cosmin Dragomir, Adriana Sohodoleanu, Dulce Românie. O istorie a deserturilor de la noi, Editura GastroArt, Curtea de Argeș, 2022. ISBN 9789730374148 [Dulce Românie].
Kakastaréj
Fehér Béla, Gálffy Zsuzsanna, Kakastaréj. Írások a magyar konyháról. [Creasta cocoșului. Scrieri despre bucătăria maghiară.], Kortárs Könyvkiadó, Budapest, 2022. ISBN 9789634351221 [kortarskiado.hu].
Ferencesek főztje
Saly Noémi (ed.), Gyarmati Zsolt (ed.), Ferencesek főztje. Szakácskönyv csíksomlyóról az 1690-es évekből. [Gătit de franciscani. Cartea de bucate de la Șumuleu Ciuc din anii 1690.], Csíkszereda Kiadóhivatal, Tortoma Kiadó, Csíkszereda — Barót, 2022.
Alfabetul bucatelor
Vlad Macri, Alfabetul bucatelor. Povestiri cu miez gustos cuprinzând rețete românești reinventate sau de la străini împrumutate, Editura Humanitas, București, 2023. ISBN 9789735081973 [Humanitas].
Delicioasa poveste a cozonacului românesc
Tatiana Niculescu, Delicioasa poveste a cozonacului românesc, Editura Humanitas, București, 2024. ISBN 9789735084370 [Humanitas].
Alte titluri
Ars Culinaria. Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală (coord. Beatrice Ciută, Cătălin Anghel), Cluj-Napoca, Editura Mega, 2017