Culinaria: Referință

Index · Secolele XVII—XVIII · Secolul XIX · 1901—1947 · 1947—1989 · 1989—prezent · Referință · Altele

Notă: Această bibliografie este în lucru, iar organizarea ei nu este finalizată. Pentru a cita Culinaria: o bibliografie a bucătăriei românești, folosiți URL-ul permanent https://llll.ro/culinaria/.

Din istoria comerțului la români

Dumitru Z. Furnică, Din istoria comerțului la români mai ales băcănia. Publicațiune de documente inedite 1593–1855, Atelierele Grafice Socec & Co., Societate Anonimă, București, 1908.

Răsfoiește la BCU Iași.

Historique véritable des deux Maisons de Confiserie Capsa a Bucarest

[Marie Obéline Capșa], Historique véritable des deux Maisons de Confiserie Capsa a Bucarest, [1909].

Citește pe llll.

Date bio-bibliografice

Exemplarul fizic conține două pasaje olografe, unul dintre ele datat februarie 1909.

Marie Obéline Capșa. Anii de viață: 1845-1909. Fiică a unui negustor parizian, născută Vautier, a fost soția cofetarului bucureștean Grigore Capșa. Au avut șase copii, patru fete și doi băieți. După moartea lui Grigore Capșa, Marie Obéline a revenit în Franța.

Descrierea unui portret al Mariei Obéline Capșa din fototeca MNIR [Galeria Portretelor].

Grigore Capșa, m. 24 dec. 1902 / 6 ian. 1903 la 61 de ani.

Mórtea lui Grigore Capșa. Marți, în 6 Ianuarie a repausat în Bucuresci Grigore Capșa în etate de 61 ani. Capșa a învěțat în Paris cofetăria, bucătăria și fabricația de bombóne și ciocolată. La 1867 s'a întors la Bucuresci unde a deschis cu fratele său Constantin o prăvălie în centrul orașului. Acéstă prăvălie (cofetărie, restaurant și hotel) a devenit locul de întêlnire al elitei politice și sociale. Afacerile lui Capșa au mers fórte bine, renumele lui a devenit cunoscut și în străinătate. După mórtea sa lasă o avere de 5 milióne, pe cari le vor moșteni cele 3 fiice măritate una după advocatul Hagi Tudorache, a două după directorul societății de basalt M. Zanne, ér a treia după d-l de Montlebert, ofițer în armata francesă. Unicul seu fiu a murit anul trecut. Sub conservatori Capșa a fost ales senator. Politică militantă n'a făcut.

Necrolog în Gazeta Transilvaniei, 29 dec. 1902 [AD].

† Grigore Capșa, proprietariul cunoscutului hotel și restaurant Capșa din București, Mercuri, în ziua primă de crăciun, a fost înmormântat în București. Decedatul a fost senator și president al camerei de comerciu din București în mai multe rîoduri. Era oficer al legiunii de onóre, oficer al Stelei României și comandor al Corónei României.

Necrolog în Telegraful român, 31 dec. 1902 (13 ian. 1903) [AD].

Copiii Mariei Obéline și ai lui Grigore Capșa [AD]: Sofia N. [Nicolae] Zanne (n. 1873, m. 31 iul. 1941), Anna Capșa-de Montlebert (n. 27 sept. 1872, m. 29 sept. 19531), Margareta C. [Constantin] Hagi-Tudorache (m. 11 feb. 1947 [AD]), Anton Capșa (n. 1878 – m. 18992 [Galeria Portretelor]).

1 Conform unui arbore genealogic îngrijit de Bénédicte Durand-Jayet [Geneanet], unde găsim și grafia Vauthier. 2 Anul morții în contradicție cu Gazeta Transilvaniei (Unicul seu fiu a murit anul trecut).

Capșa, Const., 1932-1889 (96-2). [Probabil 1832, (26-2)]
〃, Gheorghe, 1876-1942, inginer, profesor universitar (26-2). [AD]
〃, Grigore, 1841-1902, industriaș (26-2).
〃, Ion, m. 1956 de 77 ani, general, unul dintre primii aviatori români (B.M.).
〃, Maria, m. 1881, n. Mumuiali (8-17).
〃, Mihail, 1842 (greșit: 1845)-1917, general, prefect al capitalei (24-29).
〃, Ștefan, (n. 1821), m. 1885, doctor, publicist (8-17).
〃, Vasile, 1829-1879 (4-29).
Hagi-Teodorachi, Const., 1864-1936 (26-2).
Zane (Zanne), Sofia N., 1873-1941 (26-2).

G. Bezviconi, Necropola capitalei, 1972. [Observațiile mele între paranteze pătrate.]

The Food and Cooking of Eastern Europe

Lesley Chamberlain, The Food and Cooking of Eastern Europe, Penguin, 1989. ISBN 9780140468137.

Trei secole de gastronomie românească

Daniela Ulieriu, Doina Popescu, Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu și schembea la volovan și galantină., Editura Paralela 45, Pitești, 2018. ISBN 9789734727445.

Vezi pe: Editura Paralela 45

Plăcerile păcătoase

Aurora Nicolau, Plăcerile păcătoase ale gastronomiei, Editura Integral.

Ospăț din cuvinte

Noemi Bomher, Ospăț din cuvinte. Imaginarul hranei în cărțile de bucate, Editura Alfa, Iași, 2005. ISBN 973827883x.

Stufat ori estouffade

Vlad Macri, Silviu-Georgel Turculeț (ilustrații), Stufat ori estouffade sau, Există bucătărie românească?, Editura Humanitas, București, 2008. ISBN 9789735019099. [Humanitas]

[Imagine copertă: libhumanitas.ro]

Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești

Dan–Silviu Boerescu (coord.), Cătălin Păduraru, Florica Bud, Mâncăruri de altădată, vinuri și vechi băuturi românești, Editura Lifestyle, București, 2010. ISBN 9786069242407. [Conține bibliografie.]

77 istorii și rețete din Epoca de Aur

Veronica Bectaș, Simona Lazăr (prefață), 77 istorii și rețete din Epoca de Aur, Editura Cartex, București, 2010.

Mesele de odinioară

Ana Iorga, Filip–Lucian Iorga, Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, Editura Corint, București, 2015. ISBN 9786068723617. [Corint]

Patimă și desfătare

Constanța Vintilă–Ghițulescu, Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească 1750–1860., Editura Humanitas, București, 2015. ISBN 9789735049553. [Humanitas]

Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești

Antologie de texte esențiale pentru istoria gastronomiei românești, Ediție facsimil, Editura GastroArt, București, 2019.

Cuprinde fragmente din:

Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene.

Gudrun-Liane Ittu, Constantin Ittu, Ioan Bondrea, Din istoria bucătăriei fine de la Renaștere pâna în zilele noastre. Repere sibiene., Editura ULB, Sibiu, 2018.

Descarcă PDF

Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român.

Alimentația, vol. I: Oltenia

Academia Română, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brâncuși”, Ion Ghinoiu (coord.) — Alimentația. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român. Volumul I: Oltenia, Editura Etnologică, București, 2018. ISBN 9786068830599.

Jewish Cuisine in Hungary

András Koerner, Barbara Kirshenblatt-Gimblett (prefață), Jewish Cuisine in Hungary. A Cultural History with 83 Authentic Recipes, Corvina / CEU Press, 2019. ISBN 9789633862735 [CEU Press]. Publicată inițial în limba maghiară de Corvina, Budapesta, 2017 cu titlul A magyar zsidó konyha.

Limba cărților de bucate românești

Mariana Neț (coord.), Limba cărților de bucate românești, Editura Academiei Române, București, 2019.

Mese și meniuri regale

Ștefania Dinu, Sorin Liviu Damean (prefață), Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust, Editura Corint, București, 2019. ISBN 9786067936032. [Corint]

The Making of Mămăligă

Alex Drace-Francis, The Making of Mămăligă. Transimperial Recipes for a Romanian National Dish, Central European University Press, Budapesta · Viena · New York, 2022. ISBN 9789633865835 (copertă dură), 9789633866245 (broșată). [Conține bibliografie.] [CEU Press]

Dulce Românie

Cosmin Dragomir, Adriana Sohodoleanu, Dulce Românie. O istorie a deserturilor de la noi, Editura GastroArt, Curtea de Argeș, 2022. ISBN 9789730374148 [Dulce Românie].

Alte titluri

Ars Culinaria. Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală (coord. Beatrice Ciută, Cătălin Anghel), Cluj-Napoca, Editura Mega, 2017