Culinaria: secolele XVII—XVIII

Index · Secolele XVII—XVIII · Secolul XIX · 1901—1947 · 1947—1989 · 1989—prezent · Referință · Altele

Egy új főzésrül

Keszei János, Egy új főzésrül [Despre noul stil de a găti], 1680. Manuscris Ms. R. 1812, Biblioteca Academiei Române, Cluj.

Traducere după Marx Rumpolt, Ein new Kochbuch, apărută prima oară la Frankfurt am Main în 1581 și care poate fi răsfoită pe site-ul Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel.

Ref: Romániai magyar irodalmi lexikon: szakácskönyvek (RO).

Ediții moderne

Dr. Lakó Elemér (ed.), Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból [Cartea de bucate a Annei Bornemisza din 1680], Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1983.

Szakáts mesterségnek könyvetskéje

Misztótfalusi Kis Miklós, Szakáts mesterségnek könyvetskéje [Cărticica meșteșugului de bucătar], Cluj, 1695.

Detalii pe Wikipedia (HU). Descarcă de pe site-ul BCU Cluj ediția din 1771.

Ediții moderne

József Lukács (traducere, studiu introductiv, note explicative), Cărticica meseriei de bucătar. Cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695, Editura GastroArt, București, 2019. ISBN 9786069459539.

Deé Nagy Anikó (ed.), Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna és szakácskönyve, [Contesa Bethel Zsuzsanna și cartea ei de bucate], Kriterion Könyvkiadó, Cluj—Napoca, 2019. ISBN 9789732612118.

Carte întrucare să scriu mâncările de pèște i raci, stridii, melci, legumi, erburi și alte mâncări de sec și de dulce dupre orânduiala lor.

Carte întrucare să scriu mâncările de pèște i raci, stridii, melci, legumi, erburi și alte mâncări de sec și de dulce dupre orânduiala lor, [Țara Românească], sec. XVIII. Ms. rom. 1120.

Răsfoiește pe Medievalia, citește pe llll.

Ediții moderne

Ioana Constantinescu, Matei Cazacu, O lume într-o carte de bucate: manuscris din epoca brâncovenească, Editura Fundației Culturale Române, București, 1997.